Utbilda dig till veterinär

Många ungdomar drömmer idag om att bli veterinär, här får du lite information om vilka studier som gör dig till legitimerad veterinär. Först är det naturvetenskapliga programmet som gäller på gymnasiet. Vissa naturbruksprogram ger också behörighet för studier vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Detta universitet ligger i Uppsala och är det enda som finns i Sverige som utbildar veterinärer. Du kan även välja att utbilda dig utomlands och då i länder som Spanien och Ungern, där du läser på engelska under fem år. Utbildningen i Uppsala är på fem och ett halvt år (330 hp).

Veterinärprogrammet

Denna utbildning passar dig som älskar att ta hand om både friska och sjuka djur. Det är viktigt att du vill hjälpa sjuka djur att bli friska. Att förebygga djurs olika sjukdomar är något du också bör intressera dig för. Förutom ett stort djurintresse bör du även vara intresserad av naturvetenskap, människor och medicin. Studierna innefattar även djur- och smittskydd, djurhälsa och livsmedel som är bra för djurens hälsa.

Vad krävs för att komma in på veterinärprogrammet

Du behöver den grundläggande programmet från gymnasiet, och även särskild behörig som fysik 2, matematik 4, kemi 2, och du måste minst ha betyget godkänt i dessa ämnen. Du kan även läsa in dessa ämnen på Komvux om du innan läst ett annat program på gymnasiet. Efter att du klarat dina fem och ett halvt år på lantbruksuniversitet i Uppsala, tagit din veterinärexamen och fått din legitimation av Jordbruksverket är du redo att börja jobba som veterinär.

Olika delar inom utbildningen

De första åren får du lära dig om det vetenskapliga arbetssättet, du studerar hur de friska djuren är uppbyggda, allt från molekyler till organ. Du lär dig om olika sjukdomar, hur läkemedel och vissa främmande ämnen kan påverka djur. Livsmedelskunskap är viktig och även hur du ska bemöta djurens ägare. Under ditt tredje år är det en självständig uppsats på 15 högskolepoäng som gäller och klarar du det får du en kandidatexamen i veterinärmedicin.

Kliniktid

Här är det utbildning om ett sjukt djur som gäller, och denna del är obligatorisk för alla studerande. Efter klinikåret läser du en termin som innehåller tre olika kursblock: Häst, smådjur eller produktionsdjur. Under denna studietid får du göra viss jourtidtjänstgöring som innebär att du deltar i klinikarbete under kvällar och helger. Det är viktigt att du redan i början av din utbildning får komma i kontakt med levande djur. Under din sista termin får du göra en självständig uppsats på 30 högskolepoäng innan du får ansöka om din yrkeslegitimation och den får du av Jordbruksverket.